Skaffa ett extrajobb

Att vara ungdom i Skövde, eller var som helst i världen, ställer många krav på en. Ena stunden så förväntar sig de vuxna att man beter sig som dem, medan andra stunden säger de åt en vad man ska göra. Det är inte lätt alla gånger att vet hur man ska vara och kanske till och med vem man vill vara. Det är ofta när man är tonåring som man också får börja hushålla med sin egen ekonomi. Kanske ger ens föräldrar en veckopeng eller månadspeng, men det kanske inte riktigt räcker till för alla de roliga saker som man vill hitta på med sina vänner. Att skaffa ett extrajobb kan därför vara väldigt bra. I följande inlägg kommer några tips på vad man kan göra för att få sitt allra första jobb, och hur man ska göra när det kommer till att balansera jobb med skolan. Skolan är ju trots allt väldigt viktig och man kanske inte ska lägga för mycket tid på jobbet så att det leder till negativa effekter på skolarbetet. En bra balans är det bästa, men det kan vara svårt i början att veta vad som egentligen menad med det.

Skriv ett CV

När man ska söka jobb behöver man ett CV. Det kan vara svårt att skriva ett sådant för första gången, därför kan man be sin studievägledare i skolan eller en förälder om hjälp. Först ska man gärna ha en personlig beskrivning av sig själv, sedan ett stycke om ens erfarenhet.

Sök jobb där man vill jobba

När det kommer till att söka jobb så finns det många sajter på nätet som gör det enkelt för en. Man kan söka på lediga jobb malmö eller i den staden där man känner att man skulle vilja jobba. En del kanske känner att de vill ta sig ifrån Skövde och söker därför ett sommarjobb på annan ort, medan när man fortfarande går i skolan kan det ju vara bra att ha nära till jobbet.

Om att använda sitt kontaktnät

Om inte någon svarar på ens CV som man skickat ut så kanske man ska kolla om det inte finns någon i ens närhet som kan hjälpa en. Kanske känns det svårt att knacka dörr, men det behöver man ju heller inte göra. Fråga föräldrar, släktingar eller grannar om det är någon av dem som behöver hjälp på sina arbetsplatser.

Jobba i lagom takt i början

Eftersom det kan vara svårt att veta hur mycket tid som man egentligen ska lägga på jobbet så att man fortfarande hänger med i skolan och får bra betyg där, så kan det vara bra om man börjar jobba lagom. Prova med några timmar på helgen, kanske någon kväll i veckan och sedan kan man utöka det när man känner att man behärskar det.

Rebecka