Studiehjälp

Utbildning har blivit en viktig del av dagens samhälle och för att lyckas i livet behövs kunskap. Utbildning på högskola och kunskap för att överleva är inte alltid samma sak, men båda är nyttiga. Alla är inte teoretiskt lagda och alla vet inte hur man hanterar verktyg för att skapa något. Alla har olika förutsättningar och intressen, men en gemensam nämnare finns. En grundutbildning som gör att du vet vad dina starka sidor och intressen är. Denna grundutbildning kallas även grundskola och gymnasium och det är här du lär dig viktiga saker inför framtiden. Du kanske inte lär dig hur en arbetsintervju går till men du lär dig läsa och skriva, och ditt sätt att hantera språket i tal och skrift påverkar hur lätt du får jobb och inom vilka områden.

Rätt mat och motion är viktigt för hjärnan

Att äta rätt och även se till att röra på sig är viktigt för lärandet. Det gör att hjärnan orkar hålla igång och ta till sig information på ett bättre sätt än om du bara satt still, åt skräpmat på fel tider eller slarvade med både mat och sömn.

För att eleverna ska orka med allt lärande och hålla sig på topp hela dagen är skolmaten viktig för barnens energinivå. Ett barn som äter en dålig lunch eller ingen alls, har sämre förutsättningar för att orka koncentrera sig på lektionerna. Att inte följa med på lektionerna eller gå hem med huvudvärk gör att eleven missar information och kunskap och detta kan påverka betyget och de framtida utsikterna för jobb och utbildning.

Studiehjälp

Har du varit ofokuserad på lektionerna, skolkat eller varit mycket sjuk så kan studiehjälp behövas för att du ska komma ifatt igen. Det kan även handla om att få extra hjälp med de bitar du tycker är lite svårare. I en stor och stökig klass kan det vara svårt att hänga med och läraren kanske inte har så mycket tid för att ge eleverna precis den hjälpen de behöver när de har så många elever att fokusera på.

Här kan du ta hjälp av en privatlärare som hjälper dig med studierna vid sidan av skolan. Det kan göra skillnad på ett godkänt eller underkänt betyg, och du får hjälp att i lugn och ro sätta dig in i de svårigheter du behöver lite extra stöd med. Det är inte alla barn som har möjlighet att få hjälp av sina föräldrar med läxorna, så en privatlärare eller någon typ av läxhjälp kan ofta behövas.

Vilka gör det här?

De som anordnar läxhjälp brukar ofta vara pensionärer, studenter eller föreningar och det erbjuds en eller flera dagar i veckan. Titta runt på fritidsgårdar. Även skolorna kan erbjuda läxhjälp efter skoltid och ibland finns det studiehjälp att få på lärcentran. 2018 var det två studenter på högskolan som startade läxhjälp en dag i veckan på Nyeport exempelvis.

Utbildning är viktigt, så se till att äta rätt, att motionera och att få godkända betyg. Då har du alla möjligheter att lyckas inför ditt kommande yrkesliv. Lycka till!

Rebecka