Skolmaten i Skövde

Skolmaten har varit ett ämne som det diskuterats om runt om i Sverige. Det har tidigare klagats på att maten inte innehåller den näring som studenter behöver för att klara sig under en skoldag. Förr var det vanligt att skolor fick halvfabrikat levererat till sig där det enda som skolorna gjorde var att värma upp maten på plats till eleverna. Idag erbjuder flera skolor mat som är lagad ifrån grunden på skolan vilket gör att större skolor har kök medan mindre skolor fortfarande får mat levererat till sig. Det finns även vissa gymnasieskolor i exempelvis Göteborg som har så kallade restaurangkort där eleverna kan äta på olika restauranger runt om i staden. Idag ser skolorna till att ha varierade matsedlar där eleverna varje vecka får i sig kött, fisk och grönt i olika former och nu på senare tid har även nya maträtter letat sig in i skolköket. Det kan vara alltifrån nudlar till mer exotisk mat för att alla skall känna igen maträtterna.

Mycket mat slängs dagligen

Ett stort problem som det har diskuterats mycket om är att stora mängder skolmat slängs dagligen. Så pass stora portioner att det rör sig om 1,5 ton mat som slängs varje dag från skolorna. Mat som skulle kunna användas bättre speciellt då det finns många hemlösa i landet. När det kommer till unga personer kan det vara svårt att få de att endast ta så mycket mat som de orkar äta upp. Det finns även en hel del studenter som inte äter av skolmaten alls vissa dagar då de kanske inte gillar maträtten. När studenter inte äter av maten gör det att det finns en hel del över som slängs i onödan då skolorna får en viss mängd mat utefter hur många studenter som går på skolan. Något som kommunerna och regeringen måste fundera ut är hur mat som blir över skall hanteras för att inte gå till spillo. Det finns många saker maten kan användas till för att hela landet skall må bättre och för att få barnen att äta mer kan ett tips vara att göra maten mer inbjudande.

Viktigt med varierad matsedel

Det är inte bara för barn och unga vuxna som det är viktigt med en varierad kost. Det är viktigt att ha en varierad kost så att man får i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler för att man både ska vara hälsosam samt för att man inte ska vara för hungrig under delar av dagen. Att ha en tillräckligt varierande kost kan vara svårt för många vuxna, då det finns ofantligt mycket mat som mättar, men som inte innehåller rätt värden. Med hjälp av yokebe måltidersättningsdryck så kommer du att få i dig mycket viktiga vitaminer och mineraler, samtidigt som du upplever en härlig mättnad. När man upplever antingen vitamin- eller mineralbrist så kan du få ett försämrat immunförsvar, vilket kan ge upphov för mindre god hälsa. I ung ålder så är många föräldrar måna om att ge sina barn god kost som innehåller allt från kostcirkeln, men det är minst lika viktigt att man äter och dricker rätt vid vuxen ålder. När du har fått i dig rätt mängder vitaminer & mineraler så är din kropp i god balans, vilket medför att du t.ex. får bättre koncentrationsförmåga.

Rebecka