Skolmaten i Skövde

Skolmaten har varit ett ämne som det diskuterats om runt om i Sverige. Det har tidigare klagats på att maten inte innehåller den näring som studenter behöver för att klara sig under en skoldag. Förr var det vanligt att skolor fick halvfabrikat levererat till sig där det enda som skolorna gjorde var att värma upp maten på plats till eleverna. Idag erbjuder flera skolor mat som är lagad ifrån grunden på skolan vilket gör att större skolor har kök medan mindre skolor fortfarande får mat levererat till sig. Det finns även vissa gymnasieskolor i exempelvis Göteborg som har så kallade restaurangkort där eleverna kan äta på olika restauranger runt om i staden. Idag ser skolorna till att ha varierade matsedlar där eleverna varje vecka får i sig kött, fisk och grönt i olika former och nu på senare tid har även nya maträtter letat sig in i skolköket. Det kan vara alltifrån nudlar till mer exotisk mat för att alla skall känna igen maträtterna.

Mycket mat slängs dagligen

Ett stort problem som det har diskuterats mycket om är att stora mängder skolmat slängs dagligen. Så pass stora portioner att det rör sig om 1,5 ton mat som slängs varje dag från skolorna. Mat som skulle kunna användas bättre speciellt då det finns många hemlösa i landet. När det kommer till unga personer kan det vara svårt att få de att endast ta så mycket mat som de orkar äta upp. Det finns även en hel del studenter som inte äter av skolmaten alls vissa dagar då de kanske inte gillar maträtten. När studenter inte äter av maten gör det att det finns en hel del över som slängs i onödan då skolorna får en viss mängd mat utefter hur många studenter som går på skolan. Något som kommunerna och regeringen måste fundera ut är hur mat som blir över skall hanteras för att inte gå till spillo. Det finns många saker maten kan användas till för att hela landet skall må bättre och för att få barnen att äta mer kan ett tips vara att göra maten mer inbjudande.

Viktigt med varierad matsedel

Ju äldre barnen blir desto svårare kan det vara att få de att äta skolmaten. Exempelvis skippar många skolmaten vissa dagar och andra kanske rentav går på dieter. I ung ålder är det mycket som pågår och vissa kanske till och med dricker yokebe måltidersättningsdryck för att bli mätta och orka med skoldagen. Alla människor gillar inte samma maträtter samtidigt är det viktigt att skolan erbjuder en varierad matsedel för att barnen skall kunna få i sig hela kostcirkeln. Något som är viktigt för att kunna ta in så pass mycket information som möjligt och speciellt under långa skoldagar är det ett måste att kunna äta skolmaten. Hur framtiden ser ut gällande skolmaten är det många länder där barn tar med sig sin egna mat dock är grundskolematen lagstadgad här i Sverige. I ung ålder är det även vanligt att de som går på fritis får mellanmål innan föräldrarna kommer och hämtar de.

Rebecka