Skövde – en liten storstad

 

Skövde är en centralort i Västra Götaland, belägen mellan Sveriges största sjöar, Vänern och Vättern. De är en del av regionen Skaraborg och har över 53.000 invånare.

Skövde har en fullt etablerad kommunal service, där grundskolor, gymnasieskolor och barnomsorg fungerar utmärkt. Till förskolorna är det knappt någon väntetid – endast ett par veckor, och det finns gott om platser runtom i hela staden. Det finns tillgång till privata skolor som har inriktningar av olika slag.

Skövde är en utbildningsstad, minst sagt. Det finns tillgång till utbildning på nästan vilken nivå man än kan tänka sig. Det finns allt från Svenska för invandrare och samhällsorientering för de nyanlända till en kommunal utbildning för vuxna med yrkesinriktade och teoretiska kurser. Skövdes högskola är mycket känd för sin utbildning i dataspel, dock har de även ett flertal andra program och kurser att erbjuda för den studerande. Vid Skövdes högskola är det möjligt för de nyanlända att gå en så kallad kort väg, så att de snabbt kan komma i kontakt med nätverk av det akademiska slaget.

I Skövde hör man ofta att det är en industristad. Det är inte för intet, då de har Volvo som sin största arbetsgivare. Dock har även antalet lediga jobb ökat stadigt i Sverige de senaste åren och dessa återfinns främst inom handel, vård och industri. Skövde är också känt för sina flertal småföretag, och det är inte sällan som de har entreprenörer som har en bakgrund i Mellanöstern.

Skaraborgs sjukhus i Skövde ger med sina 1500 anställda personer inte endast vård till kommunens invånare utan även till privatpersoner som kommer från angränsande kommuner.

Skövde fick mycket uppmärksamhet i TV4 under våren 2016 då det kända artistprogrammet Idol kom dit för ett besök. De kallade ungdomar och vuxna från 16 år och uppåt till auditions där de fick framföra ett sångnummer. Juryn bestämde sedan om sångaren fick gå vidare till nästa steg i tävlingen. Dessvärre återfanns inte särskilt många nya talanger i Skövde, men några guldkorn fick juryn med sig.

Att vara ungdom i Skövde innebär absolut att det finns mycket att göra. Med mängden shopping, kultur och evenemang som arrangeras i kommunen året runt garanteras att det aldrig är riktigt tyst och definitivt inte tråkigt. Bussförbindelserna och framför allt tågförbindelserna mellan Skövde och andra städer fungerar utmärkt och har bidragit till att staden får mer ungt besök. Det är stadspulsen som lockar – den där känslan av att det är en stor liten stad. Eller kanske det heter liten stor stad? Vilket hörn man än svänger runt, garanteras man hitta ett företag som etablerat sig där. Det finns människor överallt, alla vill vara i rörelse. Alla vill bidra till att verksamheten i staden fortsätter gå runt som den alltid gjort.

Rebecka