Sport för unga i Skövde

Skövde erbjuder många typer av fritidsaktiviteter för de unga som bor i staden, och sport är inget undantag: det finns ett rikt föreningsliv i staden, där idrottsföreningarna utgör en stor del. Sammantaget finns det mer än 40 olika idrottsföreningar i Skövde. Bland annat hittar man cykelklubben Skövde CK, konståkningsklubben Skövde KK och volleybollföreningen Skövde VBK i staden.

Den sport som Skövde är mest känd för är dock handbollen, och det finns hela tre föreningar i Skövde som ägnar sig åt denna sport: IFK Skövde HK, Skövde HF och HP Skövde 90. Av dessa är IFK Skövde HK den äldsta, då föreningens rötter kan spåras hela vägen tillbaka till 1907. Föreningen omorganiserades år 1991, och det var uppenbarligen en framgångsrik omorganisering, då klubbens lag sedan dess har spelat i handbollens elitserie varje säsong (sedan säsongen 1990/1991). Lagets framgångar speglas i deras skara av fans, då klubben vanligtvis ligger i topp inte bara i elitserien, utan även i publikligan för herrarnas elitserie. Klubben Skövde HF, å sin sida, har ett damlag som spelar i Sveriges högsta division för handboll, och som vann SM i sporten år 2008. Skövde HF är en renodlad damhandbollsförening, och deras lag spelade i SM-slutspelet sex år i rad mellan 2005 och 2010. Det blev med andra ord fem silvermedaljer och en guldmedalj för Skövde HF under denna period.

Även fotbollen är stor i Skövde, med sex olika föreningar: Skövde AIK, Skövde KIK, IFK Skövde Fotboll, Våmbs IF, FC Södra Ryd och IFK Värsås. Av dessa är IFK Skövde Fotboll den äldsta, då föreningen bildades 1907, men Skövde AIK, som bildades 1919, är idag den största fotbollsföreningen i staden, och den mest framgångsrika. Klubbens herrlag har spelat 14 säsonger i den näst högsta serien, och kvalade till allsvenskan år 1970. Skövde AIK har också ett futsallag som har vunnit SM i futsal fem år i rad mellan 2005 och 2009. Futsal är en typ av inomhusfotboll, som spelas på en mindre yta med en mindre boll och med färre spelare än vanlig fotboll.

Också stadens taekwondoförening har rönt stora framgångar, och Skövde Taekwon-Do Club har arrangerat ett flertal internationella tävlingar i sporten. Faktum är att EM i taekwondo hölls i Skövde både år 2010 och år 2013.

Förutom de sporter som redan nämnts ovan finns i Skövde även föreningar för ishockey, innebandy, simning, baseboll, friidrott, orientering, amerikansk fotboll, skidor, budo, kampsport, bandy, boxning, bågskytte, gymnastik, golf, judo, bordtennis, ridning, tennis, basket, dans och boule. Om du gärna skulle vilja prova på någon av dessa sporter, men känner att något hindrar dig – till exempel att du inte tycker att du är i tillräckligt bra form eller att du är för introvert för att idrotta i en förening – kan du ta hjälp av de coacher och rådgivare som finns hos Competencer. De kan hjälpa dig komma över det hinder du upplever, så att du kan förverkliga det du vill i livet – som att prova på en ny sport.

Rebecka